Okrunjen golub: kako izgleda, gdje živi, ​​što jede

Razvojem tehnologije postaje sve lakše držati u zatočeništvu razne egzotične vrste životinja i ptica. Prisutnost takvih prilika u velikoj mjeri zagrijava interes peradnjaka i stočara na potonje. Okrunjeni golubovi u našim su klimatskim i geografskim uvjetima u prirodnom obliku potpuno neprikladni za opstanak, ali uz pomoć nekih trikova moguće je i uspješno uzgoj tih ptica. U ovom članku ćemo više govoriti o ovoj pasmini.

opis

Prije svega, za osobu koja je odlučila početi uzgajati gore navedene ptice bit će važno saznati kako se ova vrsta golubova može razlikovati od njihove manje poznate braće. Time će se izbjeći moguće razne nevolje i prijevare od strane prodavača u fazi kupnje para tih ptica. U nastavku dajemo približan opis pojave okrunjenih golubova, kao i njihove karakteristične obrasce ponašanja.

Znate li? Ponekad je gotovo nemoguće razlikovati okrunjenu golubicu od mužjaka ove vrste! Jedini pouzdani znak pripadnosti muškom spolu kod ovih ptica je proizvod specifičnih zavodljivih zvukova u fazi prije reprodukcije.

Izgled i stas

Najimpresivnije dostojanstvo i glavni razlog zašto biste trebali dobiti ove ptice je njihov izvanredan, svijetao izgled. Malo se razlikuje ovisno o vrsti golubova, ali općenito ptice izgledaju ovako:

  • torzo. Trapezni oblik, elegantan i lagan, nema izražen mišićni sustav, stvara dojam glatkoće i strujanja, prekriven kratkim, pahuljastim perjem;
  • vratu. Kratka, tanka, elegantna, glatko povezuje glavu s tijelom, u mirnom stanju nalazi se strogo okomito na tlo;
  • glava. Vrlo malen, uredan, okruglog oblika, uvijek usmjeren strogo paralelno s tlom, okcipitalni dio je donekle spljošten;
  • krila. Jake, masivne i dobro razvijene, prekrivene osobito gustim perjem, emitiraju voštanu tvar, čija boja može biti nešto tamnija od boje perja koje pokriva tijelo;
  • oči. Male veličine, izražajne, okrugle, često crvene nijanse, oko očiju može postojati neka vrsta perja, koje se razlikuju po boji od glavne boje;
  • kljun. Kljuni drugih golubova, izduženog piramidalnog oblika, jaki su po veličini, jaki, pomalo prigušeni na kraju, u dnu su uredne, okrugle nosnice;
  • pramen. U svom obliku nalikuje nekoj vrsti čipkaste tkanine, sastoji se od skupa perja, od kojih svaka ima trokutastu rese na kraju i rijetka, simetrična vlakna duž cijele dužine, promjera - 5-9 centimetara;
  • rep. Dobro je razvijen, prekriven 16-18 dugih, gustih upravljačkih pera, širok, prilično dugačak, na kraju može imati blago zaokruživanje, u mirnom stanju uz tijelo pod kutom od 5-10 °;
  • boja, Uvijek svijetla i ugodna, može varirati ovisno o specifičnoj vrsti goluba, obično ljubičastoj, plavoj, plavoj, smeđoj u različitim kombinacijama, dopušten je manji broj pera bijelih nijansi.
Znate li? Okrunjeni golubovi su ugrožena vrsta. U svojim endemskim staništima ove ptice bile su gotovo potpuno uništene, jer su ljudi cijenili svoju jedinstvenu ljepotu perja i pramenova.

karakter

Ove ptice imaju vrlo dobru dispoziciju i pravednu domišljatost, što je najvjerojatnije zbog nedostatka prirodnih neprijatelja u divljini. Oni se ne mogu nazvati sramežljivima, oni se mirno i bez agresije odnose prema osobi, s formiranom navikom dopuštaju da ih se uzme u naručje, da demonstriraju svoj izgled igrajući se s perjem, a ponekad čak i da poziraju za fotografiju. Gotovo uvijek se pridržavaju svakodnevnog načina života, a tijekom dana uglavnom traže hranu ili uređenje gnijezda. S početkom sezone parenja počinju većinu vremena posvetiti svom partneru ili njegovoj potrazi (u slučaju da je ptica mlada). Okrunjeni golubovi, poput labuda, najčešće oblikuju parove jednom zauvijek.

Otkrijte vrste i pasmine golubova.

Mlade ptice imaju tendenciju da se drže zajedno s drugim mladima i starenjem koje paze. Plodni parovi žive malo dalje, ali još uvijek gotovo nikada ne napuštaju teritorij čopora i nikada ga ne napuštaju dugo.

Ova ptica, unatoč prilično impresivnim krilima, radije se kreće po tlu ili drveću pješice, uz pomoć šapa. Let se uglavnom koristi kao sredstvo za izbjegavanje opasnosti ili za migraciju u novo stanište. U divljini, omiljena aktivnost u vremenu koje nije zauzeto potragom za hranom je sjedenje i ljuljanje na vinovoj lozi i granama drveća.

Vrste okrunjenih golubova

Kao što smo već spomenuli, postoji nekoliko varijanti okrunjenih golubova, koji se vrlo malo razlikuju po svojim vanjskim parametrima, ali se vrlo značajno razlikuju u svojim staništima, koja se nikad ne presijecaju. Sveukupno postoje tri vrste ove ptice u prirodi: plava glava, obožavatelj i kesten. U nastavku ćemo pogledati osobitosti svakog od njih.

Pročitajte o uzgoju borbenih i mesnih golubova.

Golubohohly

Najveći predstavnik krunisanih vrsta golubova, čija težina može doseći i do 3 kg, a visina - do 80 cm U divljini se može naći samo u južnom dijelu Nove Gvineje. Glavna karakteristika pojave ovih ptica je ta da njihov pramen ima svijetlu, bogatu, plavu nijansu, a na njemu nema trokutastih kićanki, koje krune svako od perja koje tvore pramenove, koje imaju sve ostale podvrste ove vrste ptica.

Veeronosny

Ova podvrsta, bez sumnje, najatraktivnija od tri postojeća u svojim vanjskim parametrima. Njegova endemska zona staništa je sjeverna periferija Nove Gvineje i otočje uz nju - Yapen i Biak. Posebnost ove podvrste golubova je grb, u obliku nalik otvorenom ventilatoru, koji je povezan s posebnim oblikom i rasporedom perja na glavi. Veličina ove podvrste je također prilično impresivna: težina može doseći i do 2,5 kg, a visina - do 73-75 cm.

Kestenova prsa

Vrste, čiji su predstavnici u divljini ostale najmanje. Razlikuje se u relativno malim veličinama u usporedbi s braćom: maksimalna težina dostiže 2 kg, a visina ne prelazi 70 cm. Glavno obilježje eksterijera je boja smeđeg ili kestenjastog prsa, ali i prilično rijedak i neugledan pramen u odnosu na druge podvrste. Prirodno stanište - središnji dio otoka Nova Gvineja.

Gdje stanuje

Kao što je već spomenuto, glavna endemska zona za distribuciju ovih ptica je otok Nova Gvineja i nekoliko susjednih manjih otoka. Osim toga, potrebno je uzeti u obzir da su samo one zone otoka koje su prekrivene tropskim šumama pogodne za njihov život, jer samo tamo mogu pronaći hranu i zaklon od vremena tijekom kišne sezone.

Pogledajte deset najneobičnijih vrsta golubova.

Brzom urbanizacijom i krčenjem šuma na izrazito negativan način utječu na rasprostranjenost i brojnost okrunjenih golubova, budući da nisu u potpunosti prilagođeni životu u urbanim sredinama. Ne mogu naći hranu za sebe, materijale za izgradnju gnijezda, izuzetno je teško obnoviti svoje cirkadijanske ritmove uzimajući u obzir dostupnost osvjetljenja, tako da ako civilizacija stigne do mjesta stanovanja, ili migriraju na nenastanjeni teritorij ili umru tijekom vremena.

Što jesti

Za ove ptice preferirana je hrana biljnog podrijetla. S velikim zadovoljstvom jedu razno tropsko voće koje raste na stablima, bobicama, osobito ljubičastim sjemenkama (ponekad čak ni guliti meso, razbiti ga kljunom kako bi došli do sjemena i ostavili netaknuto), ako ne možete pronaći hranu koja raste na stablu, mogu početi jesti plodovi leže na tlu.

Korisno je znati što golubovi jedu kod kuće i kako hraniti golubove.

Ako je nemoguće pronaći biljnu hranu, okrunjeni golubovi mogu početi puzati ispod kore drveća, kako bi dobili ličinke, puževe, kukce ili druge insekte, ali unatoč tome nikada ne traže hranu za sebe dok kopaju u zemlju. Nemojte prezirati hranu koju im ljudi daju, često im čak dopušta da se hrane rukama. Kada jato u potpunosti iscrpi izvore hrane na području na kojem se temelji, leti cijelo vrijeme u drugu, bogatiju hranu.

reprodukcija

Jedan od najvažnijih aspekata normalnog procesa vitalne aktivnosti jata u cjelini i njegovih pojedinačnih stanica u obliku bračnih parova je proces reprodukcije. Valja napomenuti da u okrunjenim golubovima ovaj prirodni ciklus nastavlja s nekim značajkama o kojima morate biti svjesni ako namjeravate uzgajati takve ptice u zatočeništvu. U nastavku opisujemo najvažnije od ovih značajki.

Formiranje para

Kao što je već spomenuto, okrunjeni golubovi gotovo uvijek jednom stvaraju par za cijeli život, iako postoji mala šansa da se uspostavi novi partner ako je prethodni umro ili je izgubio sposobnost reprodukcije. Spontanom parenju prethodi ritual parenja koji se odvija samo na teritoriju okupiranom čoporom, ali u isto vrijeme, svaki mladi mužjak može namamiti ženke samo na svom malom teritoriju. Početak sezone parenja je u jesen.

Važno je! Vjerojatnost formiranja novog para nakon smrti prethodnog partnera kod žena je za red veličine veća od muškaraca, tako da se ne žuri da se riješite žene koja je izgubila svog partnera - možda će vam i dalje moći služiti.

Svaki mužjak polako počinje udvarati svojim posjedima, stvarajući zvukove koji nalikuju nepravilnom bubnjanju. Mlade ženke lete nad čitavim jatom teritorija, slušajući te zvukove, a kad nađu prikladnog muškarca, sjede na tlu nedaleko od njega i počnu koketirati s njim. Nakon toga biraju mjesto za gnijezdo na području koje zauzima mužjak, a inkubiraju ga jako dugo kako bi pokazali sve ostale ptice gdje će se nalaziti njihova kuća. Nakon toga slijedi proces uparivanja, gotovo odmah nakon kojeg par započinje proces stvaranja gnijezda. Glavni posao u potrazi za materijalima obavlja mužjak, dok se ženka prvenstveno bavi izravnim formiranjem gnijezda.

Pročitajte o uparivanju golubova i značajkama tog procesa.

Unatoč njihovoj prirodnoj nesklonosti letenju, njihova gnijezda su prilično visoka - u prosjeku ne manje od 6-10 metara iznad tla. Na kraju gradnje gnijezda, ženka polaže jaja i započinje proces valjenja potomstva.

Izlegla jaja

Najčešće golub polaže samo jedno jaje, u nekim rijetkim slučajevima, dva ili tri. Svaka od tih jaja teži oko 70-80 g. Cijeli proces inkubacije traje u prosjeku 28-30 dana. Oba roditelja su vrlo aktivna u ovoj fazi uzgoja potomstva. U ovom slučaju, otac obitelji sjedi na jajima tijekom dana, a majka - noću. U tom razdoblju vrlo je problematično pronaći golubove, jer odmah nakon što im je dosta, žure natrag u gnijezdo. Ponekad par napravi preventivno letenje teritorija koje zauzimaju kako bi drugim pticama bilo jasno da je naseljeno i da se na njemu ne mogu graditi nova gnijezda.

Saznajte koliko golubova sjedi na jajima.

U ovoj fazi uzgoja, partneri nastoje provesti što više vremena zajedno, pokušati međusobno ponijeti različite poslastice i brinuti jedni o drugima na svaki način. Svaka golubica nastoji što je moguće racionalnije rasporediti svoje slobodno vrijeme kako bi, osim što je tražila hranu, imala vremena i za letenje oko teritorija drugih parova i "razgovora" s drugim ženama.

Njega

Nakon završetka procesa valjenja i rođenja pilića, mužjak počinje provoditi mnogo više vremena u potrazi za raznovrsnom hranom za goluba, koja mora biti stalno prisutna uz piliće. U prvih 3-7 dana, pilići se hrane isključivo kako bi se povratili izravno u njihovu usnu šupljinu s polu probavljenom hranom iz majčinog želuca. Ponekad, ako ženka mora negdje napustiti gnijezdo, majka obitelji može preuzeti majčinske funkcije.

Važno je! Nakon što pilići pođu na normalnu prehranu, počinju pokazivati ​​prve značajne znakove neovisnosti: puzeći, glasno škripeći, lupkajući krilima itd. Tijekom tog razdoblja potrebno je posebno paziti na mlade stoke, jer se povećava vjerojatnost ispadanja iz gnijezda.
Ženka vrlo rijetko dopušta da napusti gnijezdo, štiti bebe od pada s visine, te neprestano pregledava okolno područje zbog potencijalne prijetnje. Glavni zadatak muškarca u tom razdoblju, osim dobivanja hrane za sebe i za ženku, je stalna patrola teritorija koje zauzima njegova obitelj kako bi se utvrdile moguće opasnosti i obavijestili ostale članove čopora da je teritorij okupiran.

Sličan raspored s malim varijacijama traje i za roditeljski par 35-40 dana, tijekom kojih pilići imaju perje, prvi let i uče od ženki da se hrane. Pilići i dalje žive u blizini svojih roditelja još dvije godine.

Je li moguće uzgajati u zatočeništvu

Uzgoj ove vrste golubova u našim klimatskim uvjetima prilično je problematičan, ali prilično realan. Prije svega, da bi se organizirali adekvatni uvjeti za reprodukciju i stanovanje takvih ptica, potrebno je voditi brigu o njihovom budućem staništu. Potrebno je organizirati prostranu (najmanje 10 četvornih metara) grijanu (temperatura ne smije pasti ispod + 20 ° C), zatvoreno ograđeno mjesto. Ove ptice prilično loše reagiraju na hladnoću, jer je njihovo prirodno stanište potpuno bez ikakvih tragova hladnoće. Ulazeći u hladno okruženje, vrlo brzo obolijevaju od prehlade, koja nakon toga prelazi u bakterijske infekcije i najčešće završava smrću. Zato im treba takav topli kavez.

U prostoriji u kojoj će se čuvati okrunjeni golubovi potrebno je organizirati neku vrstu šumskog terena. Možete staviti veliki, visoki, razgranati ulov ili visok stablo s velikim brojem grana, pogodnim za organiziranje gnijezda na njemu. Također, u početku, svakako treba paziti da osigurate potrebnu količinu građevinskog materijala za gnijezdo.

Preporučujemo da naučite kako se gradi golubinjak, kao i da u vlastite ruke napravite korito za hranjenje i pijenje za golubove.

U zatočeništvu uglavnom ove ptice vole jesti razne žitarice: proso, pšenicu, rižu, raž itd. Ponekad se također mogu dati različite sjemenke, grašak, kukuruz. Mnoge rasadnike također preporučuju povremeno hranjenje golubova malim obrocima raznih životinjskih namirnica, poput puževa ili crva. Nadamo se da ste naučili sve aspekte koji vas zanimaju u vezi krunisanih golubova. Zapamtite da uzgoj egzotičnih životinja i ptica nije lako i jeftino zanimanje, već korist koja se može dobiti na kraju, više nego kompenzira sve početne troškove. Osim toga, ako procesu pristupate s dužnom ljubavlju i brigom, dobit ćete korisno i zanimljivo iskustvo koje ćete vjerojatno zanimati kako biste ga podijelili s drugim uzgajivačima peradi.

Pogledajte videozapis: Kralj Tomislav - Prvi Hrvatski Kralj 910-928 AD (Ožujak 2020).